Terug

Hoe zag je leven eruit voor de oorlog?

“Ik woonde met mijn familie in een dorp in de buurt van de grote stad Aleppo. Klik op de tijden in mijn agenda om te zien hoe een gewone dag in mijn leven eruitzag.”

Het grote verhaal

Syrië

Arabische lente

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

8.00 uur Ontbijt

Mama kan heel lekker koken. Ze maakte elke dag een vers ontbijt. Dat ziet er iets anders uit dan ontbijt in Nederland. Wat eet jij ’s ochtends?

sluiten

9.00 uur School

In Syrië begin je met school als je 7 bent. Ik ging 1 jaar naar school voor er oorlog kwam. Mijn vakken waren bijvoorbeeld Engels, gym, geschiedenis, rekenen en taal. Ik vond het heel leuk op school. Ik had alleen maar tienen op mijn rapport.

sluiten

15.00 uur Naar huis

We woonden in een rijtjeshuis. Mijn vader, mijn moeder, mijn broertje Eslam, mijn zusje Zamzam en ik. In onze kamer stond een stapelbed. Ik sliep op het bovenste bed. Het was een gewoon huis, met een keuken, een woonkamer en een badkamer.

sluiten

15.30 uur Spelen

Ik speelde vaak binnen, met mijn broertje en neefjes en nichtjes. We deden tikkertje en verstoppertje. Of we speelden spelletjes op de computer. Wat doe jij na schooltijd?

sluiten

Syrië

Syrië is een land in Azië. Het grenst onder andere aan Irak, Turkije en Israël. De leider van het land is de dictator Bashar al-Assad. Zijn vader was ook president van Syrië. Syrië was voor de oorlog een mooi land. Er kwamen elk jaar miljoenen toeristen naar de prachtige oude steden kijken. Palmyra was een wereldberoemde plek, waar je resten uit de Romeinse tijd kon zien. Maar ook in Aleppo en Damascus wandelden mensen langs de schitterende pleinen en gebouwen. De mensen in Syrië leefden gewoon, net zoals wij nu: ze werkten, gingen naar school en deden leuke dingen.

De Umayyad Moskee in Damascus is een van de oudste en grootste moskeeën in de wereld.
De oude overdekte markt (de soek) in Aleppo.
Beeld van een leeuw bij de ingang van een tempel in Palmyra.
sluiten
Protesten in Syrië tijdens de Arabische Lente. Foto: Wikipedia
Protesten in Syrië tijdens de Arabische Lente. Foto: Wikipedia

Arabische lente

In 2011 begon in het Noord-Afrikaanse land Tunesië een grote opstand. Dit land had al jarenlang dezelfde leider en veel mensen waren erg arm. De Tunesiërs waren het zat en wilden een nieuwe regering. Deze opstand sloeg snel over naar andere Arabische landen die dezelfde problemen hadden. Deze opstand in meerdere landen kreeg de naam ‘de Arabische lente’. In sommige landen, zoals Libië en Syrië, veranderden de protesten in een burgeroorlog.

sluiten