Terug

Hoe kwam je van Syrië in Nederland?

Volg de route van Adam en zijn vader door op de plaatsnamen te klikken.
Aleppo
Afrin
Grens Syrië en Turkije
Kayseri
Istanboel
Schiphol
Sweikhuizen
Griekenland
Hongarije
Nederland
Sweikhuizen
Start

Aleppo

“We vertrokken vanuit de buurt van Aleppo. We zaten met meer dan 20 mensen in een busje. We moesten heel stil zijn, want als de soldaten ons hoorden, dan konden we worden opgepakt.”
Volgende stop

Afrin

“Daarna moesten we 20 uur in een bus zitten. Ik werd wagenziek, moest de hele tijd overgeven. Het was verschrikkelijk.”
Volgende stop

Grens Syrië en Turkije

“Na de bus moesten we een stuk lopen. We wachtten onder de bomen tot het veilig genoeg was. Daarna moesten we heel hard rennen om de grens met Turkije over te steken. Het was heel gevaarlijk, want de bewakers aan de grens konden op je schieten als ze je zagen. Mijn moeder kon niet meteen mee. Pas na een uur kon zij ook de grens oversteken. We moesten al die tijd wachten in het donker. Dat was het ergste moment van mijn leven.”
Volgende stop

Kayseri

“Toen we de grens over waren, gingen we met de bus naar de Turkse stad Kayseri. Een oom van ons woonde daar, en we konden een tijdje bij hem blijven.”
Kies nu de route van Adam of die van zijn vader.
Route Adam
Route vader

Istanboel

“We gingen van Kayseri naar een dorpje bij Istanboel waar we bij een neef woonden. Mijn vader was op weg naar Nederland. We zagen hem een lange tijd niet.”
Volgende stop

Schiphol

“Mijn vader was in Nederland. Hij regelde dat wij naar hem toe konden komen. Met het vliegtuig kwamen wij aan op Schiphol. Daar zag ik mijn vader, die ik al acht maanden niet had gezien!”
Volgende stop

Sweikhuizen

“We woonden twee maanden in een asielzoekerscentrum in Zuid-Limburg. Daarna kregen wij ons eigen huis in Nederland.”
Bekijk ook de route van Adams vader

Griekenland

“Mijn vader ging met een boot vanuit Turkije naar Griekenland. Hij wilde graag naar Nederland. Daar leek het hem veilig. Hij kon daar geld verdienen en de rest van het gezin kon naar hem toe komen.”
Volgende stop

Hongarije

“Mijn vader ging lopend op weg. Het was heel ver en hij moest soms in het bos slapen.”
Volgende stop

Nederland

“Van Hongarije reisde mijn vader naar Nederland. Hij had eindelijk zijn bestemming bereikt.”
Volgende stop

Sweikhuizen

“Mijn vader kwam in een asielzoekerscentrum. Van daaruit regelde hij alles, zodat mijn moeder, mijn broertje, mijn zusje en ik ook naar Nederland konden komen.”
bekijk ook de route van adam
Het grote verhaal

Vluchten

Vluchtelingen in wereldoorlogen

Vluchten

Wereldwijd zijn er meer dan 70 miljoen mensen op de vlucht. Ze hebben hun huis, hun vrienden en bijna al hun bezittingen achtergelaten om ergens anders een veiligere plek te vinden. De meesten vluchten voor oorlog en geweld, maar soms ook om hun religie of politieke ideeën. Ruim de helft van de vluchtelingen in de wereld is jonger dan 18 jaar.

sluiten
Joodse vluchtelingen in Engeland. Bron: Niod.
Joodse vluchtelingen in Engeland. Bron: Niod.

Vluchtelingen in wereldoorlogen

Vluchten is niets nieuws. Als er oorlog is, zijn er vluchtelingen. In de Eerste Wereldoorlog vluchtte een miljoen Belgen naar Nederland, omdat Duitsland en Frankrijk tegen elkaar vochten in België. Net voor de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Duitse Joden naar Nederland. In Duitsland was het voor hen gevaarlijk. Nederland was toen nog een veilig land voor ze. Toen Nederland door Duitsland bezet werd, vluchtte sommige Joden naar Engeland en de Verenigde Staten. Niet alleen Joden vluchtten in de Tweede Wereldoorlog. Sommige mensen vluchtten naar Engeland om zich daar aan te sluiten bij het leger en te vechten tegen de nazi’s.

sluiten