Terug

Hoe zorg je als 8-jarig meisje voor je gezin?

Op een dag moest Mieke met haar ouders en zusje vertrekken uit Westerbork. Ze gingen met de trein naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Opdracht

Wat doe jij als je iemand wilt troosten?

  Antwoord (beantwoorden na het bekijken van de video)

  Je antwoord wordt opgestuurd naar het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

  Het grote verhaal

  Bergen-Belsen

  Auschwitz

  Anne Frank

  Bron: War Office Second World War Official Collection, Groot-Brittannië.
  Bron: War Office Second World War Official Collection, Groot-Brittannië.

  Bergen-Belsen

  Bergen-Belsen was een concentratiekamp in Duitsland. Er waren verschillende delen in het kamp. In een gedeelte zaten bijvoorbeeld alleen maar vrouwen. Het gedeelte waar Mieke en haar familie zaten was voor Joden met paspoorten van landen die niet binnen het Duitse rijk vielen. Bergen-Belsen was heel anders dan Westerbork. Er was veel honger en waren veel ziektes. De omstandigheden waren zo slecht dat tienduizenden mensen stierven in Bergen-Belsen.

  sluiten
  De toegangspoort van Auschwitz. Erboven staat: ‘Arbeit macht frei’,
  dat betekent: ‘Als je werkt, kom je vrij’. Dat was niet waar.
  De toegangspoort van Auschwitz. Erboven staat: ‘Arbeit macht frei’, dat betekent: ‘Als je werkt, kom je vrij. Dat was niet waar.’

  Auschwitz

  Auschwitz is het bekendste kamp van de nazi’s. Eigenlijk waren het drie kampen. In twee van de kampen moesten de gevangenen keihard werken, ze kregen weinig eten en er waren veel ziektes. Veel mensen stierven daar. Het derde kamp was een vernietigingskamp. Iedereen die niet geschikt was voor het zware werk, werd daarheen gestuurd. Daar werden ze meteen de gaskamers in gestuurd en vermoord. Er zijn meer dan 1 miljoen mensen vermoord in Auschwitz.

  sluiten
  Schoolfoto van Anne Frank uit 1941. bron beeld: Wikimedia commons
  Schoolfoto van Anne Frank uit 1941. bron beeld: Wikimedia commons

  Anne Frank

  Anne Frank zat ook gevangen in Bergen-Belsen. Anne Frank was een Joods meisje dat vanuit Duitsland naar Nederland vluchtte. Tijdens de oorlog zaten zij en haar familie ondergedoken in Amsterdam. Ze werden ontdekt en naar verschillende concentratiekampen gestuurd. Anne kwam in Bergen-Belsen terecht en overleed daar aan honger en ziekte. De dagboeken die ze schreef tijdens het onderduiken, werden wereldberoemd na de oorlog.

  sluiten