Terug

Hoe kwam je thuis?

Toen de nazi’s bijna verslagen waren, wisten de bewakers van Bergen-Belsen niet wat ze met de gevangen moesten doen. Ze besloten deze mensen in een trein te zetten om ze naar een ander concentratiekamp te brengen. Maar doordat steeds meer gebied op de Duitsers werd veroverd, kon de trein nergens heen. Mieke en haar ouders en zusje zaten in deze trein.

Volg de route van Mieke door op de plaatsnamen te klikken.
Bergen-Belsen
Büchen
Berlijn
Lübben
Tröbitz
Leipzig
Maastricht
Luik
Valkenburg
Den Bosch
Start

Bergen-Belsen

Vertrekpunt van de trein. Er zaten meer dan tweeduizend mensen in deze trein. Het was heel vol.
Volgende stop

Büchen

De omstandigheden in de trein waren heel slecht. Er was nauwelijks eten en drinken en veel mensen waren doodziek.
Volgende stop

Berlijn

De trein kwam langs Berlijn. Deze stad was door bombardementen verwoest.
Volgende stop

Lübben

Onderweg werd de trein meerdere keren bijna geraakt door bommen.
Volgende stop

Tröbitz

De trein kwam stil te staan bij het plaatsje Tröbitz. De bewakers vluchtten. De volgende dag kwamen er soldaten van het Russische leger. Ze bevrijdden de mensen in de trein. In het dorp mochten ze eten en spullen pakken van de Duitse bewoners, alles wat ze wilden. Mieke nam eten mee voor haar familie. Haar vader en zusje waren erg ziek. Twee dagen na de bevrijding van de trein overleed Miekes vader in de trein. Met haar moeder en zusje woonde ze zes weken lang in een klein huisje in het dorp. Het leek wel een paleis. Er was mooi serviesgoed. Haar moeder wilde het eerst kapot gooien, want het was van Duitsers, de vijand. Later heeft ze dat niet meer gedaan.
Volgende stop

Leipzig

Via andere mensen lukte het de moeder van Mieke om contact te maken met het Rode Kruis. Met een vrachtwagen gingen ze naar Leipzig. Deze stad was helemaal kapot geschoten. Hier woonden ze een tijdje in een schoolgebouw. Daarna konden ze meerijden met een ambulance-trein. Er reisden ook twee weeskinderen met ze mee.
Volgende stop

Maastricht

Vanuit Leipzig reed de ambulance-trein naar Maastricht. Mieke was heel even weer in Nederland, maar nog lang niet thuis.
Volgende stop

Luik

Van Maastricht reed de trein door naar de Belgische stad Luik. Vanaf hier werden Mieke, haar moeder en haar zusje naar Valkenburg in Limburg gebracht. Ze waren nu echt terug in Nederland.
Volgende stop

Valkenburg

In Valkenburg woonde Mieke met haar moeder en zusje een tijdje in een kasteel. Ze moesten hier wachten op vervoer naar huis. De twee weeskinderen werden opgevangen door iemand uit het leger.
Volgende stop

Den Bosch

Een oom van de moeder van Mieke kwam hen halen in Valkenburg. Met de auto gingen ze naar Den Bosch. Ze waren nu eindelijk weer bij familie, thuis in Nederland.
Het grote verhaal

Terug naar huis?

Het Rode Kruis

De Jodenster wordt afgeknipt.
Bron: Niod.
De Jodenster wordt afgeknipt. Bron: Niod.

Terug naar huis?

Na de bevrijding van de concentratiekampen wilden de mensen zo snel mogelijk naar huis. Maar dat was niet altijd even makkelijk. Het duurde vaak weken (soms maanden) voordat iemand thuis kon komen. Heel Europa lag namelijk in puin. Eenmaal thuis bleek vaak dat hun huis bewoond werd door een vreemde. Huizen van Joden waren na hun arrestatie in beslag genomen en verkocht aan andere mensen. Ook hadden Joden vaak hun meubels en kostbare bezittingen weg moeten geven, of deze waren ook in beslag genomen. Na alle ellende van de oorlog stonden ze na thuiskomst met lege handen.

sluiten
Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is een organisatie die mensen in oorlogsgebieden helpt. Na de Tweede Wereldoorlog probeerde het Rode Kruis mensen te helpen om elkaar terug te vinden. Mensen uit concentratiekampen werden geholpen om weer naar huis te komen. Wie familieleden miste, werd geholpen bij het terugvinden van die familie. Het Rode Kruis bestaat nog steeds en helpt ook nog steeds mensen in oorlogen en oorlogsgebieden.

sluiten