Terug

Hoe heeft de oorlog je veranderd?

“Ik voel me nog steeds anders. De oorlog heeft me gemaakt wie ik ben. Het is niet alleen slecht. Het heeft me ook sterk gemaakt. Ik heb wel hulp gehad.”

Lees de stellingen. Denk erover na. Wat vind jij? Klik op eens of oneens.

Start
Na een oorlog kun je geen normaal kind meer zijn.
Eens
Oneens
“Ik paste niet meer in de klas. Ik was heel wild. Ik had te veel meegemaakt. Later in mijn leven heb ik goede hulp gehad om alles te kunnen verwerken.”
Volgende stelling
Als de oorlog voorbij is, blijft de vijand voor altijd je vijand.
Eens
Oneens
“In de oorlog waren de Duitsers de vijand. Na de oorlog had ik ook een Duitse vriendin. Ze is na de oorlog geboren.”
Volgende stelling
Als je iets heel ergs meemaakt is jouw verhaal het belangrijkst.
Eens
Oneens
“Ik vertel mijn verhaal. Maar ik luister ook naar verhalen van mensen die ook iets hebben meegemaakt. Het een is niet erger dan het ander.”
Volgende stelling
Vluchtelingen-kinderen moeten zo snel mogelijk Nederlander worden
Eens
Oneens
“De kinderen van vluchtelingen in deze tijd hebben heel veel meegemaakt, net als ik toen. Je kunt niet van ze vragen dat ze dat snel vergeten. Ze hebben tijd nodig om te wennen. We moeten ons verplaatsen in de situatie van vluchtelingen.”
Volgende stelling
Het is belangrijk om oorlogsverhalen door te vertellen.
Eens
Oneens
“Het is belangrijk dat je weet dat een gewoon leven ineens heel anders kan zijn. Dat we blij moeten zijn met onze vrijheid.”
Het grote verhaal

Antisemitisme

Niet vergeten

Oorlogstrauma

Antisemitisme

Haat tegen en discriminatie van Joden wordt antisemitisme genoemd. De mensen in Duitsland gingen door de propaganda geloven dat Joden slechte mensen waren. Dat ze de oorzaak waren van alle ellende in Duitsland en dat ze te veel macht hadden. Er is nog steeds antisemitisme.

sluiten
Monument in kamp Westerbork.
Monument in kamp Westerbork.

Niet vergeten

Elk jaar worden op 4 mei alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op andere momenten in het jaar zijn er ook herdenkingen. Er is elk jaar een herdenking in Bergen-Belsen en in Tröbitz. Op duizenden plekken staan monumenten om mensen te herinneren aan belangrijke gebeurtenissen of mensen uit de Tweede Wereldoorlog.

sluiten
Bron: beeldbank WO2
Bron: beeldbank WO2

Oorlogstrauma

Na de oorlog probeerden de meeste mensen verder te gaan met leven. Ze gingen weer naar school of aan het werk. Ze kregen een gezin. Ze probeerden de oorlog te vergeten. En hun kinderen op te voeden. Maar vaak kregen ze later in hun leven toch problemen. Ze hadden een oorlogstrauma. Sommige mensen durfden hun verhaal pas te vertellen of op te schrijven toen ze bejaard waren. Veel vluchtelingen en soldaten van nu hebben ook een oorlogstrauma.

sluiten