Terug

Hoe zag je leven eruit voor de oorlog?

Klik en lees meer

thee-uurtje in de
voortuin bij Tineke thuis
1
2
3
4
5
Dit ben ik. Elke middag dronk ik samen met mijn broertje en zusje thee in de voortuin. Onze familie was van gemengd bloed. Mijn opa’s en oma’s waren Indisch, Nederlands, Belgisch, Zwitsers en Chinees. Mijn vader had een goede baan, hij werkte voor de Nederlandse overheid. Wij hadden een heerlijk leven zonder zorgen voor de oorlog uitbrak.
Dit is onze baboe. Dat betekent kindermeisje. Op deze foto was zij 9 jaar, de dochter van onze andere baboe. Ze hielp ons met het aankleden. Het was heel gewoon om baboes te hebben in Nederlands-Indië.
Dit is onze tweede baboe. Zij zorgde voor mij, mijn drie broertjes en zusje. Zij deed alles voor ons, wij hoefden niets te doen. Wij spraken altijd Nederlands met onze baboes, er mocht geen Javaans gesproken worden.
Hier zie je onze voortuin. Wij hadden een tuinman die zorgde voor het onderhoud van de tuin. Er stonden grote bananenbomen in de tuin.
Wij hadden een kokkie, een vrouw die voor ons kookte.
Het grote verhaal

De baas in Nederlands-Indië

Discriminatie

Een familie in de tuin in Nederlands-Indië,
rechts naast de stoel zit het Indonesische kindermeisje. Bron: Tropenmuseum.
Een familie in de tuin in Nederlands-Indië, rechts naast de stoel zit het Indonesische kindermeisje. Bron: Tropenmuseum.

De baas in Nederlands-Indië

Voor de Tweede Wereldoorlog had Indonesië de naam: Nederlands-Indië. De Nederlanders bestuurden het land. De mensen waren niet gelijk. De Nederlanders en Indische-Nederlanders (dit waren mensen met gemengd bloed, zoals de familie van Tineke) hadden vaak de beste banen en een goed leven. De Indonesische bevolking moest hard werken en werd gediscrimineerd. Ze waren niet de baas in hun eigen land. Veel Nederlandse of gemengde gezinnen hadden Indonesisch personeel in huis, dit was ook zo bij het gezin van Tineke.

sluiten
Bij voetbalwedstrijden wordt vaak gediscrimineerd. De voetbalbond probeert er iets aan te doen. Bron: ANP.
Bij voetbalwedstrijden wordt vaak gediscrimineerd. De voetbalbond probeert er iets aan te doen. Bron: ANP.

Discriminatie

In Nederlands-Indië en in het Duitse Rijk van Hitler werden mensen door de wet gediscrimineerd. Wanneer je een bepaalde afkomst of geloof had, golden er voor jou andere regels. Voor de Nederlandse grondwet van nu is iedereen gelijk. Er is een discriminatieverbod en iedereen in Nederland heeft het recht op een gelijke behandeling. Maar dat het in de wet staat, betekent niet dat discriminatie nooit gebeurd. Heb jij wel eens te maken gehad met discriminatie?

sluiten