Terug

Wat merk je nu nog van de oorlog?

Klik op de foto’s om te zien wat Tineke nu,
jaren later, nog merkt van de oorlog.

Opdracht

Vraag aan jou en je ouders of verzorgers

Hoe lang kunnen jullie thuis overleven als er een ramp gebeurt? Hebben jullie eten op voorraad? Zijn er dekens? Praat er met je ouders of verzorgers over. Bedenk 10 dingen die je in huis moet hebben om het een tijdje uit te houden. Denk ook aan andere dingen dan eten! Laat het ons weten door het hieronder in te vullen.
Tineke’s voorraadkast staat vol met eten, voor het geval het nodig is.

    Lijst met 10 dingen om te overleven

    Je antwoord wordt opgestuurd naar het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

    Het grote verhaal

    Overleven in de Tweede Wereldoorlog

    Overleven nu

    Hagelslag

    Als ik mezelf wil trakteren, dan eet ik een witte boterham, met roomboter en hagelslag. Die kreeg ik nadat we bevrijd waren uit het kamp. Zo heerlijk!

    sluiten

    Kippenmaagjes

    Toen we in ons huis opgesloten zaten, moesten we soms slakken eten. De smaak daarvan en het gevoel in je mond lijken een beetje op het eten van kippenmaagjes. Ik lust dat nu nog steeds niet!

    sluiten

    ‘ik lust het niet’

    Mijn man is ook geboren in Nederlands-Indië. Hij zat met zijn moeder in een kamp op het eiland Sumatra. Hij heeft ook veel honger geleden. Samen hebben we zeven kinderen. Vroeger mochten zij niet zeggen ‘ik lust het niet’. Ze moesten alles opeten. Vooral mijn man was daar erg streng in.

    sluiten
    Deze mensen in Gouda kregen brood na de bevrijding. Eindelijk weer normaal eten. Bron: NIOD
    Deze mensen in Gouda kregen brood na de bevrijding. Eindelijk weer normaal eten. Bron: NIOD

    Overleven in de Tweede Wereldoorlog

    Ook in Nederland hadden veel mensen gebrek aan eten, zeker in de Hongerwinter. De Duitsers hielden veel voor zichzelf en voor de soldaten. Fietsen, paarden, auto’s, benzine, alles moest ingeleverd worden zodat de Duitsers het konden gebruiken. Mensen bedachten slimme oplossingen. Zo reden er auto’s die omgebouwd waren, zodat ze konden rijden op gas in plaats van benzine. Al het hout dat er was, werd gebruikt als brandstof in kacheltjes. Bijvoorbeeld de keukendeurtjes, en stukken hout uit de trambaan.

    Na de bevrijding kwam er eindelijk weer normaal eten het land in. De soldaten die ons land bevrijdden namen bijvoorbeeld chocolade mee. En Zweden stuurde meel om vers brood mee te bakken. Voor veel mensen was dat het lekkerste dat ze in tijden hadden gegeten!

    sluiten

    Overleven nu

    Heb je honger? Dan ga je even naar de supermarkt. Heb je het koud? Dan zet je de verwarming wat hoger. De meeste mensen in Nederland hebben geen gebrek aan eten en warmte. Maar toch kan dat snel veranderen. Bijvoorbeeld omdat de elektriciteit uitvalt. Of omdat er zoveel sneeuw valt dat er geen voorraad meer gebracht kan worden naar de supermarkt. Mensen in oorlogsgebieden merken ook dat alles wat normaal is, snel verandert. Bijvoorbeeld in Syrië waar mensen tijdens de oorlog vaak in het donker zitten omdat er geen elektriciteit is. Eten en warmte, het lijkt heel gewoon, maar dat is het niet!

    sluiten