Terug

Hoe voel je je in een oorlog?

“Ik kreeg altijd buikpijn wanneer de vliegtuigen eraan kwamen. Dan moesten we schuilen in de gang, op onze hurken. We hebben wel eens bommen heel dichtbij horen vallen. Dat was dan een hele harde knal. We hoorden ook vaak geweren. Dat klinkt echt veel harder dan vuurwerk.”

Luister naar het onderstaande fragment met verschillende oorlogsgeluiden

Het grote verhaal

Oorlog in Syrië

Kind zijn in oorlog

Oorlog in Syrië

De oorlog in Syrië begon in 2011. Er waren grote protesten tegen president Assad tijdens de Arabische Lente. De president wilde niet luisteren naar de protesten en er braken gevechten uit tussen het leger en de demonstranten. Een oorlog binnen verschillende groepen in een land noemen we een burgeroorlog. Steeds meer groepen in Syrië gingen met wapens tegen andere groepen vechten. Zo veroverde de organisatie Islamitische Staat (IS) grote delen van Syrië. Verschillende landen zoals Nederland, Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten stuurden militairen naar Syrië om te vechten tegen IS. Ook verschillende buurlanden, zoals Turkije en Iran, bemoeien zich met de burgeroorlog in Syrië. Er zijn tot nu toe al bijna een half miljoen mensen overleden door de oorlog en er is nog geen vrede.

sluiten

Kind zijn in oorlog

Wereldwijd woont 1 op de 5 kinderen in een oorlogsgebied. In een oorlog kun je niet altijd naar school of met je vrienden spelen. Ook kunnen er bommen op huizen vallen of is er soms niet genoeg eten. Kinderen die in oorlog leven vind je op veel plekken in de wereld, zoals in Afrika en Azië. In Jemen leven zelfs bijna alle kinderen in heel gevaarlijke gebieden.

sluiten