Terug

Wat nam je mee toen je moest vluchten?

“Op een dag kwamen er mannen van IS. Zij wilden ons huis hebben. We kregen 1 uur de tijd om spullen te pakken.”

Wat neem jij mee als je niet veel tijd hebt? Kies 5 dingen en vul de koffer voor de tijd om is.

Start
30
Start

De koffer van Adam

“Er was zo weinig tijd, dat ik niet veel mee kon nemen. Wat kleren en mijn rapport. Ik denk nog vaak aan mijn rode speelgoedauto. Die had ik ook graag mee willen nemen, maar dat lukte niet.”
Het grote verhaal

Islamitische Staat

Zonder spullen

Islamitische Staat

Islamitische Staat (IS) is een organisatie die met geweld de macht greep in Syrië en Irak na de Arabische Lente. Ze wilden een eigen land voor moslims. Uit de hele wereld sloten mensen zich aan bij IS, ook uit Nederland. Ze waren heel streng voor de bevolking in de gebieden waar ze de macht hadden. Meisjes mochten niet meer naar school. Jongens moesten naar een Koranschool. Vrouwen moesten sluiers dragen en iedereen moest geld aan ze betalen. Als je je niet aan hun regels hield, dan werd je zwaar gestraft of gedood. Jarenlang vochten verschillende landen samen tegen IS. In 2019 verloor IS het laatste stukje land, maar de organisatie bestaat nog steeds.

sluiten

Zonder spullen

Als je vlucht, kun je meestal bijna niets meenemen. Misschien nog net een koffer of tas met wat belangrijke spullen. De rest moet je allemaal achterlaten. Er zijn verschillende organisaties die vluchtelingen helpen, zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Zij delen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen eten uit aan mensen die niets meer hebben. Ook zorgen ze dan voor tenten, dekens, pannetjes en gasbranders om op te koken. Maar ook als vluchtelingen veel verder vluchten, zoals naar Nederland, hebben ze nauwelijks spullen bij zich. In Nederland krijgen vluchtelingen een beetje geld om meubels van te kopen. Ook krijgen ze elke week een beetje geld voor kleding en eten. Veel is dit niet, maar het is net genoeg om van te kunnen leven.

sluiten